Het herroepingsrecht - verkoop van producten of diensten aan bedrijven
Het herroepingsrecht bij zakelijke overeenkomsten: hoe zit dat?
Als ondernemer sluit je regelmatig overeenkomsten met andere bedrijven. Je wilt een gesloten deal en de daaruit volgende overeenkomst annuleren. Bij consumenten geldt vaak een herroepingsrecht, maar hoe zit dat bij zakelijke transacties? Als ondernemer is het belangrijk om te weten welke regels er gelden wanneer je een overeenkomst sluit met een ander bedrijf. In dit artikel wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe het herroepingsrecht werkt wanneer je als ondernemer een overeenkomst sluit met een bedrijf en waar je als ondernemer op moet letten.
Geldt het herroepingsrecht tussen bedrijven?
Het herroepingsrecht is een wettelijk recht dat consumenten de mogelijkheid geeft om een aankoop van een product of dienst binnen 14 dagen te kunnen annuleren zonder reden. Echter, geldt dit recht alleen voor consumenten (B2C). Bij overeenkomsten tussen bedrijven onderling (B2B) is dit recht niet van toepassing.
Als twee bedrijven een overeenkomst sluiten, kunnen zij deze dus niet zomaar terugdraaien. Dit betekent dat een bestelling of contract bindend is, tenzij anders is afgesproken in de overeenkomst of algemene voorwaarden.
Het belang van duidelijke afspraken
Omdat het herroepingsrecht niet van toepassing is in B2B-transacties, is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Dit kan door de afspraken vast te leggen in een schriftelijke overeenkomst of door het hanteren van specifieke bepalingen in de algemene voorwaarden. Denk hierbij aan het volgende:
Annuleringsvoorwaarden
Spreek af onder welke voorwaarden en tegen welke kosten een annulering mogelijk is.Leverings- en betaaltermijnen vastleggen
Zorg ervoor dat beide partijen weten wat ze kunnen verwachten.
Algemene voorwaarden gebruiken
Hierin kun je bijvoorbeeld opnemen of annuleren mogelijk is en welke kosten hieraan verbonden zijn.
Tips over het herroepingsrecht voor startende ondernemers
Het herroepingsrecht kan in het begin ingewikkeld lijken, maar met de juiste aanpak voorkom je problemen en bouw je vertrouwen op bij jouw klanten. Hier zijn een paar praktische tips wanneer jij jouw product of dienst verkoopt aan bedrijven:
Zorg voor duidelijke informatie
Geef op je website en in jouw algemene voorwaarden aan of én hoe jouw klanten een aankoop kunnen annuleren of ontbinden.Leg afwijkende afspraken goed vast in een overeenkomst
Maak je samen met de wederpartij afwijkende afspraken voor het kunnen annuleren of ontbinden van een overeenkomst, leg deze afspraken dan vast in een overeenkomst!Lees de algemene voorwaarden
Lees zowel jouw eigen algemene voorwaarden als die van de ander goed door en focus daarbij op wat er in beide documenten staat over de herroepings- of annuleringsmogelijkheden.Schakel juridisch advies in wanneer dat nodig is
Bij twijfel of een complexe situatie is het slim om een juridisch adviseur in te schakelen.
Heb je vragen over het herroepingsrecht of een vraagstuk over het herroepingsrecht? Neem contact op met Beljaars Rechtsadvies. Wij helpen je graag verder!