Het herroepingsrecht - verkoop van producten of diensten aan consumenten

Het herroepingsrecht: wat startende ondernemers moeten weten!

Als startende ondernemer is het belangrijk om te weten welke rechten en plichten je hebt bij de verkoop aan consumenten. Een van de belangrijkste wettelijke verplichtingen is het herroepingsrecht. Dit recht beschermt consumenten door hen de mogelijkheid te geven om van een aankoop af te zien binnen een bepaalde termijn. Wat houdt het herroepingsrecht precies in? Hoe kan jij als ondernemer hier goed mee omgaan? In dit artikel wordt het op een begrijpelijke manier aan je uitgelegd!

Wat is het herroepingsrecht?
Het herroepingsrecht is een wettelijk vastgelegde regeling die consumenten het recht geeft om binnen 14 dagen na ontvangst van een product of het sluiten van een dienstovereenkomst de aankoop te annuleren. Voor de annulering hoeft de consument geen reden op te geven. Als ondernemer ben je verplicht om deze mogelijkheid aan te bieden wanneer je producten of diensten verkoopt aan consumenten.

Hoe werkt het in de praktijk?
Als een consument gebruik wil maken van zijn of haar recht, dan moet jij als ondernemer het volledige aankoopbedrag inclusief eventuele standaardverzendkosten terugbetalen. De consument is verplicht om het product terug te sturen, tenzij het gaat om een dienst of een situatie waarin het herroepingsrecht niet geldt.

  • Voor producten: Het herroepingstermijn van 14 dagen begint op de dag dat de consument het product ontvangt.

  • Voor diensten: Het herroepingstermijn van 14 dagen begint op de dag dat de overeenkomst wordt gesloten, hier geldt zowel een schriftelijke als mondelinge overeenkomst

Jouw verplichtingen als ondernemer

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om consumenten op een duidelijke manier te informeren over hun herroepingsrecht. Dit kun je doen door een heldere uitleg te geven op je website of in je algemene voorwaarden hierover iets op te nemen. Ook kan je eraan denken om een modelformulier voor herroeping aan te bieden.. In het formulier kunnen de consumenten eenvoudig aangeven dat zij van de gedane koop af willen, ook wel herroepen genoemd.

Wat gebeurt er wanneer je geen informatie verstrekt over het herroepingsrecht? Als je geen informatie verstrekt over het recht van herroeping, dan wordt het termijn waarin jouw klanten mogen herroepen verlengd tot 12 maanden! Dit kan gevolgen hebben voor jouw bedrijf, dus zorg ervoor dat jij jouw klanten op de hoogte brengt van hun recht!


Zijn er ook uitzondering waardoor consumenten geen aanspraak kunnen maken op het herroepingsrecht?

Hoewel het herroepingsrecht in de meeste gevallen geldt, zijn er daadwerkelijk uitzonderingen. De volgende situaties zijn enkele belangrijke uitzonderingen waarin consumenten geen herroepingsrecht hebben:

  1. Maatwerkproducten
    Producten die speciaal voor de consument zijn gemaakt vallen niet onder het herroepingsrecht. Bij op maat gemaakte producten kun je denken aan een op maat gemaakt kledingstuk of op maat gemaakt sportartikel.

  2. Bederfelijke goederen
    Producten die snel kunnen bederven, zoals verse voeding of voeding, zijn uitgesloten van het herroepingsrecht

  3. Verzegelde producten

    Als een product om hygiënische of gezondheidsredenen niet kan worden geretourneerd na het verbreken van de verzegeling (bijvoorbeeld cosmetica of medicijnen), geldt het herroepingsrecht niet.

  4. Digitale inhoud
    Bij digitale producten, zoals e-books, software of muziekdownloads, vervalt het herroepingsrecht zodra de consument akkoord gaat met directe levering en afstand doet van zijn recht op herroeping.

  5. Diensten die al volledig zijn geleverd
    Wanneer een dienst volledig is uitgevoerd binnen de herroepingstermijn (14 dagen) en de consument vooraf expliciet heeft ingestemd met de uitvoering, kan er geen herroeping plaatsvinden.

  6. Andere uitzonderingen
    Bij deze categorie kun je denken aan de verkoop van kranten en tijdschriften (behalve abonnementen), concertkaarten of reizen met een specifieke datum.


    Kun je jouw klanten alsnog een herroepingsrecht toekennen wanneer je een product of dienst verkoopt die in een van de bovenstaande categorieën valt?
    Ja, dat kan!
    Wanneer je jouw klanten (consumenten) toch de mogelijkheid wil geven om van de koop van jouw product of dienst af te zien, kan je deze mogelijkheid vastleggen in jouw algemene voorwaarden of door het te vermelden in jouw winkel of op een website!

Tips over het herroepingsrecht voor startende ondernemers

Het herroepingsrecht kan in het begin ingewikkeld lijken, maar met de juiste aanpak voorkom je problemen en bouw je vertrouwen op bij jouw klanten. Hier zijn een paar praktische tips:

  1. Zorg voor duidelijke informatie
    Geef op je website en in jouw algemene voorwaarden aan hoe klanten (consumenten) gebruik kunnen maken van hun herroepingsrecht.

  2. Maak gebruik van een modelformulier:
    Hiermee maak je het voor consumenten eenvoudig om een herroeping door te geven.

  3. Controleer of uitzonderingen van toepassing zijn
    Bied je producten of diensten aan, die vallen onder de uitzonderingen? Zorg dat je goed weet wanneer het herroepingsrecht niet geldt en communiceer dit duidelijk.

    Houd rekening met retourzendingen
    Zorg dat je een retourbeleid hebt dat aansluit bij het herroepingsrecht. Vermeld bijvoorbeeld wie verantwoordelijk is voor de retourkosten.

Als startende ondernemer is het belangrijk om het herroepingsrecht goed te begrijpen en correct toe te passen. Consumenten hebben recht op een bedenktijd van 14 dagen, maar in bepaalde gevallen gelden er uitzonderingen. Door je klanten goed te informeren en je processen op orde te hebben, voorkom je juridische problemen en bouw je aan een betrouwbare reputatie.

Heb je vragen over het herroepingsrecht of een vraagstuk over het herroepingsrecht? Neem contact op met Beljaars Rechtsadvies. Wij helpen je graag verder!

Vorige
Vorige

Statuten en de aandeelhoudersovereenkomst

Volgende
Volgende

Het herroepingsrecht: verkoop aan bedrijven